Belső béke

Belső béke

Belső béke

Egyszer régen történt, a kezdetek kezdetén – amikor még Buddha a követőivel városról városról járta útját. Sétájuk során elértek egy kis tóhoz.

Megálltak a tó partján, és így szólt egyik követőjéhez:

  • Szomjas vagyok. Hozz kérlek nekem vizet aból a tóból!

A tanítvány odasétált a tóhoz. Amikor odaért, azt látta, hogy az emberek a ruhájukat mossák benne, ráadásul abban a pillanatban egy kétkerekű kocsi is keresztülhajtott a tavacskán. Mindennek eredményeképpen a víz zavaros, sáros és piszkos lett. A tanítvány elgondolkodott azon, hogy milyen rosszul venné ki magát, ha tanítójának abból a piszkos vízből vinne inni. Szóval visszament, és elmesélte, hogy a víz nagyon koszos, ihatatlan, ezért nem hozott egy cseppet sem belőle.

Fél óra elteltével Buddha megkérte ugyanazt a tanítványát, hogy menjen vissza a tóhoz és hozzon neki egy kis vizet, hogy megihassa. A tanítvány engedelmesen visszament a vízhez. Odaérkezvén meglepődve látta, hogy a víz teljesen tiszta. Az iszap leülepedett, és olyan tiszta és átlátszó volt, mint a tükör. Megtöltötte a kulacsát és boldogan vitte Buddhának.

Buddha nézte a vizet, felnézett a tanítványára, majd megszólalt:

  • Vajon hogyan varázsoltad tisztává a vizet? Nem tettél mást, csak hagytad… az iszap leülepedett saját magától, és tiszta vizet kaptál…
    Tudtad, hogy az elméd is pont ugyanígy működik? Amikor zaklatott vagy, csak hagynod kell, elfogadnod, és csupán együtt létezni vele! Adj neki kis időt! Adj magadnak időt! Hidd el, magától ki fog tisztulni. Semmi szükséged nincs arra, hogy erővel nyugtasd meg magad! Magától megtörténik. Ez ilyen egyszerű.

Mit mondott Buddha?

Azt mondta, hogy egyszerű? Valóban, a belső béke nem egy erőkifejtést igénylő feladat. Ez egy igen egyszerű folyamat.

És képzeld, amikor béke van benned, a békéd sugárzik a külvilág felé. Ez árasztja el a tested, a lelked, és a környezeted. És ezt az emberek megérzik… Megérzik a belső békédet és a kisugárzásod! Tehát ne aggódj! Csak hagyd, hogy az áramlat vigyen! Minden meg fog oldódni!


Szólj hozzá!

Tolvaj Sándor

Üdv! Tolvaj Sándor vagyok. Küldetésem, hogy motiváljalak, támogassalak és bátorítsalak céljaid elérésében. Főként életmód, karrier és vállalkozói megjelenés témakörökben tudok neked segíteni. Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy lejegyezzem a gondolataim, inspirációim, utam állomásait. Írásaim segíthetnek neked abban, hogy te is tudj kapcsolódni belső erőforrásaidhoz és elindulj egy olyan úton, amivel színesebbé teheted az életed. Ha időpontot egyeztetnél, vagy kérdeznél tőlem, keress bátran!